Nyugdíj előtakarékossági formák: mik a főbb különbségek?

nyugdíj előtakarékosság

Már nem csupán a közbeszédben jelenik meg az a helyzet, hogy néhány év múlva sokan nem fognak olyan nyugdíjat kapni, ami emberhez méltó életet biztosít számukra, hanem bizonyos szempontból még az állam is elismeri ezt. Így nem meglepő tény, hogy a fiatalok próbálják valahogyan pótolni majdani jövedelmüket, amire több lehetőségük is van. Mindenképp érdemes utánajárnod, hogy neked melyik nyugdíj előtakarékossági forma lehet a legelőnyösebb.

Magyarországon az egyik legrégebbi nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), ami adókedvezmény révén az alkalmazó cégeket is bevonta az alkalmazottaik állami nyugdíjának kiegészítésébe. Ha ezt választod, akkor tudnod kell, hogy itt előre összeállított portfóliókba fektetheted a pénzedet, általában 3-5 különböző választási lehetőséggel. Ezek leginkább magyar állampapír, hazai értékpapírok és kisebb részben nemzetközi eszközök.

Napjainkban több mint 1 millió ilyen egyenleg van az országban, viszont az ezeken tárolt pénz meglehetősen alacsony összegű, nagyon sokan mindössze havi 2-3-4000 Forintot fizetnek be. Értelemszerűen, ez az összeg a nyugdíjig sem fog túl magasra nőni. Továbbá, választhatod a nyugdíj előtakarékossági számlát (NYESZ) és akkor csak rajtad múlik, hogy milyen hozamokat érsz el ezzel. Kiváló lehetőség ez, de ugyanakkor felelősség is, mert ha nem foglalkozol a számlával, akkor egyszerűen nem lesz hozama. Ennél az előtakarékosságnál nincs előre összeállított portfólió, sem egyéb segítség.

Leginkább tapasztalt kereskedőknek, tőzsdézőknek, illetve azoknak ajánlott, akik szívesen foglalkoznak pénzzel. Remek opció a nyugdíjbiztosítás, ez a legfrissebb támogatási forma, ahol 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe. A 2014-es személyi jövedelemadó törvény szabályozta ezt. Azóta már több mint 300 ezren választották ezt a nyugdíj előtakarékossági formát és a létező számlákon jóval több pénz van, mint az önkéntes nyugdíjpénztár esetében. Nagyrészt annak köszönhető ez, hogy itt a minimum rendszeres megtakarítás havi 10 000 Ft.

AZ-Engineering szerszámgyártó cég Previous post Így dolgoznak a profi szerszámgyártó cégek
gyermekszemészeti magánrendelő Next post Gyermekszemészeti vizsgálatok: mikor érdemes magánrendelőhöz fordulni?