Útmutató a talajművelő gépek fajtáihoz

talajművelő gép

Egy gyorsuló ütemben fejlődő világ a mostani, aminek eredménye, hogy a gazdaság óriási léptékben tör előre. A népesség folyamatosan növekszik, amit pedig el kell látni megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerrel. A mezőgazdaság területén az elmúlt évtizedekben jelentős átalakulás történt, amit legjobban a területen fejlődő technológia mutat. Mivel a gyorsaság és hatékonyság már meghatározó a terméshozam fokozásában, ezért a versenyképesség csak úgy érhető el, ha valóban a terület adottságaihoz legjobban illeszkedő eszközök lesznek bevetve.

A kínálat igen széles, amelyek között megéri körültekintően válogatni. Az árak itt döntőek, hiszen egy berendezés gyakran igen magas költségeket jelent, de a több évtizedes befektetés tekintetében ez megtérülő. Aki földműveléssel foglalkozik életvitelszerűen, nyilván tisztában van vele, hogy mire lesz szüksége az eredményességhez. A kezdő gazdálkodók azonban jobban teszik, ha alaposan körüljárják a témát és tapasztalt szakemberekkel konzultálnak.

Mibe érdemes tehát befektetni? Többféle talajművelő gép is létezik. Ezek között megemlíthetőek a boronák, ekék, pontfüggesztéses talajművelők, Gruber, gyomfésűk, kombinátorok, sorközművelők, talajlazítók, talajmarók, tárcsák és tömörítők. Mindezen típusok különféle változatait a novara.hu weboldalon lehet részletesen megismerni. Nyilván egy ekkora gépparkra jóformán senkinek nincs szüksége, legfeljebb, ha célja ezeket bérbe adni vagy bérmunkát végezni rendszeres jelleggel.

Többségében bőven elég néhány darab ezek közül, amelyek a magágy előkészítését elvégzik. Egyre inkább terjedő trend, hogy a szántás visszaszorítható, amivel csökkenthető a talaj degradáció és ezzel mérsékelhető hosszabb időtávon a különféle adalékanyagok használata, hiszen, amennyiben magas minőségben működő talajélet jön létre, akkor az támogatja a terméshozam fokozódását és a növények kártevőkkel szembeni védekezését. Érdemes tehát komplex rendszerekben nézni a dolgokat és ennek függvényében elvégezni a géppark fejlesztését, újítását, ugyanis a cél egyértelműen a magas hozam biztosítása és a befektetések megtérülése minél előbb.

Pascal Trapézelmez Previous post Útmutató a trapézlemez méretekhez
alakformáló body Next post Az alakformáló body javítja a hangulatot