Elsősorban azt kell tudni erről az italról, hogy minden alkalomra megfelel, vagyis ha az asztalra kerül, akkor a vendégek biztosan elégedettek lesznek. Azonban a konyak megfelelő minősége elmaradhatatlan szempont. A kiválasztáskor érdemes figyelni néhány dologra. Például, ha az ár 40 %-kal alacsonyabb, mint az átlag, akkor azzal a palackkal nem érdemes kockáztatni.
Célszerű alaposan ellenőrizni az üveget, hiszen fontos az eltömődés tökéletessége. Olyat keressen, aminek a záró része parafa fából vagy préselt fűrészporból készült! A konyak megvilágítása segíthet felismerni a jó típusokat. A megvilágításkor egyenletesen átlátszónak kell lennie.
Ha valamiféle üledéket vesz észre benne vagy kissé zavaros, akkor az a termék nem tartozik a jó variációk közé. A palack forgatását is kipróbálhatja e célból, ugyanis ebben az esetben ha olajos csíkok jelennek meg a falakon, akkor azt jelenti, hogy az ital tökéletes a fogyasztásra. Az a konyak, ami 3-7 évig érlelődik jó döntésnek bizonyulhat. Érdemes az ismertebb márkák termékeit kipróbálni.