Profi késélezés otthon: hogyan kell csinálni?

Kicsorbult pengékkel nehézkesen fog haladni a munka. Ide kattintva te is megtudhatod, hogy hogyan kell profi módon kést élezni. Megkérhetjük az egyik ismerőst is, aki ért hozzá, de ha valamit mégis elront a munka során, akkor az elég sok bosszúságot fog okozni. A köszörűs már biztosan nem vét hibát, de ennek meglesz az ára is, amit nem mindenki szeretne kifizetni. Nem marad más hátra, mint a kések házilagos élezése.

Ez sem lehetetlen, csupán szükség lesz a megfelelő célszerszámokra. Csupán ki kell választani azt a fajtát, amiről úgy gondoljuk, hogy könnyű dolgunk lesz a használatával. A fenőacél akkor használatos, hogyha a húsfeldolgozás során véletlenül elhajlik vagy kicsorbul a kés éle. Ezzel az eszközzel, egy kis gyakorlást követően, bárki kiegyengetheti a sérült pengét. De csak óvatosan, mert aki nem ért hozzá, az még jobban tönkreteheti a kést.

A csettegő nagyon népszerű választás késélezés szempontjából, mert egyszerű használni, higiénikus és biztonságos. Sokan erre esküsznek, még a profi böllérek közül is. A kialakítása miatt egy háziasszonynak sem okoz gondot a csettegővel való késélezés. A fenőkövekkel már más a helyzet. Ezeket is bizonyára mindenki ismeri, hiszen már évszázadok óta használják az emberek a borotvaéles pengék kialakításához.

Fenőkőből többféle létezik, ezért mindig tudni kell, hogy mikor melyiket érdemes használni. Élezés előtt mindenképp be kell áztatni a köveket. Előbb érdemes a durvábbal kezdeni és végül a finomabbal befejezni. A fenőkövek használata elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de hamar rá lehet érezni és ez fogja garantálni a tökéletes végeredményt. Ki kell tapasztalni, hogy pontosan milyen szögben kell tartani a kést, miközben élezzük. Hogyha az első lépésben jó munkát végeztünk, akkor a pengén apró sorják jelennek meg. Második lépésben a finomabb kővel ezeket a mikroszkopikus sérüléseket kell eltűntetni. Mielőtt elkezdjük az élezést, győződjünk meg róla, hogy a kő felülete egyenletes! Az egyenetlenségeket az erre alkalmas tisztítókővel lehet kiküszöbölni.

Previous post A kétoldalú ragasztószalag rendkívül hasznos
Next post Arckrém a szépségért és az egészségért