Milyen esetben előírás a gázterv készítés

gázterv készítés

Bármilyen gázszerelési munka csak a hatósági előírás szerint engedélyezett gázterv elkészítése után végezhető el, legyen szó akár átalakításról vagy új készülék üzembe helyezéséről. Kizárólag akkor nem kötelező a gázterv készítés, ha a gázvezeték átépítése nélkül történik a kazáncsere, és az új készülék a régi paramétereivel azonos.

Gáztervet Magyarországon kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara által bejegyzett épületgépész készíthet. A gázterv készítés magába foglal egy alaprajzot, egy műszaki leírást, egy függőleges csőtervet és egy felelős tervezői nyilatkozatot. Az elkészítési ideje a munka komplexitásától függően 10-15 munkanap.

A tervezés folyamata a helyszíni felméréssel kezdődik, ezt követi a tervezési fázis (nyomvonal, kémény, légterhelés számítás, hidraulikai méretezés). Végül az elkészült tervdokumentációt a gázszolgáltatónál kell engedélyeztetni. Ha a gáztervet a megrendelő kézhez kapja, megkezdődhet a munkavégzés. A jóváhagyott terv két évig érvényes. Fontos, hogy a tervező az adott projektet komplexen átlássa, így a megrendelő a kivitelezéskor sok időt spórolhat.

A fűtési rendszer tisztítása rendszeresen ajánlott

A fűtési rendszerek karbantartása több szempontból is elengedhetetlen fontosságú. A nagyobb működési biztonság, az energia megtakarítás és a megnövelt rendszerélettartam mind fontos tényező. A fűtési rendszer tisztítása elválaszthatatlan része a rendszer karbantartásának.

A gázkazános, fa- és vegyes tüzelésű kazános, padló-, mennyezet-, falfűtéses, radiátoros és hőszivattyús rendszerek korrózió okozta vízkő és iszap lerakódásának eltávolítását rendszeres időközönként célszerű szakemberre bízni. A fűtési rendszer tisztítása körülbelül 4-5 évente esedékes.

Abban az esetben, ha a jellemző problémák közül (kisebb fűtéshatékonyság, hideg a radiátor alja, furcsa hangok a kazánból, esetleg nehezen gyújt be a kazán) valamelyik hamarabb megjelenik, a fűtésrendszer minden bizonnyal tisztításra szorul. A vizes fűtési rendszerek tisztításának egyik bevált módszere az átmosás, amelyet el lehet végezni speciális gépek és vegyszerek használatával. A tisztítást követően szükséges a radiátorok légtelenítése.

vízvezeték szerelés árai Previous post Több tényezősek lehetnek a vízvezeték szerelés árai
amerikai csokis keksz Next post Milyen az amerikai csokis keksz trend?