Gyógytorna térdfájásra: tényleg segíthet?

gyógytorna térdfájdalom ellen

A térdfájdalomnak sok megjelenési formája lehet, az anatómiai összetettsége miatt. Nem szükséges rögtön szakorvoshoz fordulni ezzel, hiszen gyógytornával is enyhíthetőek a szimptómák. A gyógytorna térdfájdalom ellen is segíthet. A probléma oka leggyakrabban az inak, izmok, fasciák feszessége, ráadásul a fájdalom a térd különböző részein és különféle mozdulatok esetén jelentkezik. A térd belső oldalán megjelenő fájdalom az oldalsó térdszalag húzódása, nyúlása vagy szakadása miatt keletkezik.

Ilyenkor ajánlott felkeresni a gyógytornászt, aki segít erősítő és nyújtó gyakorlatokkal megerősíteni a térd izomzatát, amitől ez a testrész stabilabbá és ellenállóbbá válik. Azonban, ha a térd hajlítása közben érezzük a szúrást, akkor tudni kell, hogy szakemberre van szükség, aki képes elvégezni a megfelelő mozgásvizsgálatot és funkcionális teszteket. Ilyen jellegű fájdalommal feltétlenül fel kell keresnünk egy szakorvost, hogy kiderítse a kín okát.

A futás közbeni térdfájdalom leggyakoribb oka az úgynevezett futótérd, ami a comb- és farizmok gyengeségéből, illetve a rossz lábtartásból, helytelen futótechnikából adódik. Ebben az esetben is ajánlott felkeresni egy jó gyógytornászt, aki segít megerősíteni a megfelelő izmokat, ellazítani a túlterhelteket, de megtanítja a helyes futómozgást is. Előfordul, hogy guggolás közben érzünk erős hasogatást a térdünkben, megtörténhet, hogy fel sem tudunk állni, mert a térdünk elakad a mozdulat közben.

Komoly sérülések kockázatát védjük ki, ha ezzel szakértőhöz fordulunk. A futótérd szindróma egyik gyakori tünete a lefelé haladás közbeni nyilallás a térdben. Az érintettek nehezen tudnak lépcsőn közlekedni, pedig azok mindenhol vannak, főleg városon. Ebben az esetben sem szabad elhanyagolni, hogy gyógytornász segítségét kérjük. Még akkor sem, ha már nem vagyunk fiatalok. Az idős kor nem arról szól, hogy most már kénytelenek vagyunk fájdalmakkal élni, hiszen a megfelelő kezelésekkel ezek az évek lehetnek szépek, nyugodtak és aktívak mindenkinek.

iroda kiadó Debrecen Previous post Magas színvonalon felszerelt iroda kiadó Debrecenben
Nagyvárad látnivalók Next post Múzeumok a Nagyvárad látnivalók között